Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (2023)

Är Faro värt ett besök för din skullsolstänkt flyktdet här året? Vi är här för att svara på den exakta frågan. Den här guiden kommer att gräva ner i hemligheterna och höjdpunkterna i denna ganska obetrampade stad (åtminstone, det vill säga, den är obetrampad för Algarve!). Vi ska ta en titt på några av de främsta anledningarna till att du bör avsätta lite tid på dess smala gator och tavernor innan du bryter ut till stränderna. Åh, och vi kommer att lägga ner alla anledningar till varför det kanintevara det bästa valet för dig.

Faro ligger ungefär två tredjedelar av vägen från Portugals sydvästra spets i Sagres till den spanska gränsen. Den försvinner på låglandet bakom den fantastiska naturparken Ria Formosa, där flamingos och storkar vadar genom de bräckta bäckarna. Det finns några stora sandsträckor inom räckhåll, även om de kanske inte är typiska Algarve. Och det finns andra glädjeämnen i själva centrum...

Japp, en förtrollandeGammal stad(gamla stan) utspelar sig i en slumpartad härva av gator och gränder och små torg toppade av subtropiska träd. Det är utan tvekan ett av de vackraste historiska kvarteren i regionen. Utöver det får du massor av rustika skaldjurskök som säljer traditionella grytor från Algarve, och B&B:s som utstrålar traditionell karaktär. Men mer om allt det senare. Låt oss fastna i, eller hur?

Innehållsförteckning

Det är porten till Algarve

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (1)

Anledning ett på den här listan över de främsta anledningarna till att träffa Faro i år är det mycket enkla faktum att det är porten till den solbrända, överberömda regionenAlgarve. Japp, sanningen är att de flesta resenärer som tar sig till de ikoniska stränderna och orterna – Albufeira, Luz, Carvoeiro – längre västerut kommer att landa här ändå.

Det är i grunden på grund av den enorma Faros flygplats. Också känd som Algarves flygplats, det är den tredje mest trafikerade flygplatsen i hela landet, bara till posten av Lissabon (huvudstaden) ochPorto(den andra staden i norr). Uppskattningsvis nio miljoner passagerare per år passerar genom dess concours, och det finns massor av lågpris- och charterförbindelser som anländer från hela Europa, särskilt under högsäsongsmånaderna mellan maj och september.

Flygplatsen är också super bra placerad för att bryta ut till några av de bästa dragningarna i Algarve. Du kan enkelt få en hyrbil och vara på den största öst-västliga motorvägen för regionen på några minuter. Några platser du kan ta dig till är:

  • Vilamoura(25 miles västerut, 25 minuters bilresa) – En exklusiv R&R-resort med golfbanor och småbåtshamnar.
  • Tavira(40 mil österut, 30 minuters bilresa) – En spännande stad som inte många besöker, nära den spanska gränsen och med sina rötter i romartiden.
  • reservoar(27 miles västerut, 35 minuters bilresa) – Förmodligendeturisthjärtat i Algarve, en gammal fiskeby som nu är ett pumpande nattlivsnav och en hotspot för familjesemester.
  • Sagres(72 miles västerut, 1h10 bilresa) – En salttvättad surfstad i utkanten av västra Algarve. Stora vågor, fantastiska människor.

Den gamla staden

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (2)

Cidade Velha är motståndet i centrala Faro. Det är kärnan i den gamla staden; en plats där rester av dess moriska och kungliga förflutna fortfarande finns kvar i de arkitektoniska pärlorna. Gränserna för Cidade Velha är ungefär vidFaro Marinai väster och Museu Regional do Algarve i öster, även om den mest kända delen av kvarteret utspelar sig på sluttningarna strax ovanför lagunen söder om Jardim Manuel Bivar.

En av de stora glädjeämnena med Cidade Velha är helt enkelt att vandra och gå vilse. Det kommer att bli svårt att hitta rätt eftersom gränderna och vägarna här väver och vickar runt varandra. Du kommer ut på kullerstenstorg fyllda med kaféer och ducka in i lummiga torg där ljuden av fadomusik studsar mellan de kaklade och målade fasaderna. Härlig.

Den främsta synen inom är den stiligaKyrkan Santa Maria. Även känd, helt enkelt, som Faros katedral, går den tillbaka till 1200-talet och är nu ett officiellt nationalmonument i Portugal. Du vill också ta lite tid att ducka under Muralhas de Faro. De var en gång stadens stora befästningsmurar, som tjänade både dess moriska och sedan kristna mästare under senare århundraden.

Praia de Faro

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (3)

Ingen resa till Algarves huvudstad skulle vara komplett utan en utflykt till stranden. Det är trots allt vad denna region är mest känd för! I Faro innebär det vanligtvis att man beger sig ut genom bakvattnen till det långa loppet av gyllene pulver som är Praia de Faro. Det kan nås antingen med bil eller med direktfärja, som går regelbundet under sommarmånaderna från Faro Marina i gamla stan.

Det är viktigt att påpeka att stränderna i östra Algarve (området Faro) inte är riktigt desamma som stränderna i västra Algarve. De första är längre, sandigare, mjukare angelägenheter, ofta uppbackade av låga sanddyner eller bräckta laguner. De senare är oftast mer dramatiska; den sortens stränder som regelbundet hamnar på Portugals vykort.

Men det betyder inte att Praia de Faro är en besvikelse. Det är det absolut inte. Den rullar ut längs en mark för en jättestor 4,5 miles från topp till tå, så det finns massor av kvadratmeter för dig att veckla ut handduken och fly folkmassorna. Sanden är alltid ren och skimrar en viss guldbrun nyans, som muscovadosocker. Det finns också en del action på gång, särskilt om du går till det centrala området på stranden där färjorna anländer. Det är fullmatat med ölbarer och kaféer och massor av fisk- och skaldjursrestauranger.

Ett utbud av knäckande hotell

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (4)

Är Faro värt ett besök bara för hotellen? Ganska möjligt. Det finns många anledningar till det. För det första, det finns en god chans att boendet i detta mindre populära hörn av Algarve kommer att vara billigare än deras compadres i väster, särskilt i större orter som Albufeira och Vilamoura. Dessutom ger det faktum att de är stads-B&B dem något av en mer autentisk portugisisk atmosfär, så att du kan känna stadens urgamla karaktär under din vistelse.

Det finns en bra blandning av alternativ att välja mellan.Budget backpackerskommer definitivt att gilla de plånboksvänliga priserna påTilia Vandrarhem. Inrymt i en påsklilja-gul byggnad mitt i Cidade Velha, är det den perfekta basen för att leta efter de främsta sevärdheterna, men det finns också en takterrass för de kalla ölen med andra resenärer.Demo House B&Bär ett bra val om du letar efter en liten boutiquestil mitt i den gamla staden. Sviten har storslagna king size-sängar och fönster med neo-viktorianska gardiner.

Det finns också ett stort utbud av strandhotell i Faro. Leta efter dem nere på barriäröarna förbi Ria Formosa. Våra favoriter inkluderarWax Hostel, ett annat budgetvänligt ställe att bo på med enkla rum men oöverträffad utsikt över lagunen, ochFaro Beach House, en privat villa där du och familjen kan hitta ett hem hemifrån bara ett stenkast från Atlanten.

Att utforska Ria Formosa

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (5)

Den stora naturparken Ria Formosa omfattar över 100 kvadratkilometer land söder, öster och väster om Faro. Det är utan tvekan en av de naturliga juvelerna i södra Portugal, som visar upp en unik miljö av saltvattenlaguner, långsamma flodvägar, lera, saltmarker och enorma delar av havre.

Den goda nyheten är att staden börjar precis vid själva Ria Formosa. Du kan hoppa på resor som tar dig ut och in i den märkliga vildmarken för en hel dag av utforskning och djurliv. De innebär att man seglar genom huvudkanalerna på jakt efter flamingos och fiskebåtar, innan stopp för lunch vid en av de många öbyarna – städerna på Ilha da Culatra och Ilha do Farol har fantastiska skaldjurskök som lagar mat med ingredienser direkt från båten .

De flesta av paketen ut till Ria Formosa inkluderar även utflykter till de längre kustnära barriäröarna i Faro-regionen. De är ofta helt öde och har strängar av perfekt sand där du kan lämna fotspår där ingen annan har stått den dagen. Se bara till att hålla utkik efter några av de 300 fågelarter som gör sitt hem där när du reser – de inkluderar hägrar, storkar och mycket, mycket mer.

Museer

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (6)

Som den kulturella och historiska huvudstaden i Algarve kommer Faro med en sida av fantastiska museer. De sträcker sig från portugisisk nationalhistoria till biovetenskap, så det borde finnas något för alla typer av resenärer.

Vi rekommenderar till 100 % att du besöker det uppslukande Museu Municipal de Faro (Faros kommunala museum). Det kommer säkert att fånga ögat även från utsidan. Det beror på att det är inrymt i en flera hundra år gammal klosterbyggnad med förgyllda barocktoppar och vackert snidade kloster. Samlingarna inuti spårar historien om Faro från dess tidigaste dagar, och erbjuder både romerska reliker och moriska föremål. En annan historisk pärla är Faro Jewish Heritage Centre, som spårar kulturen och det förflutna i det judiska samhället i staden, som så brutalt utvisades av en inkvisition den 15thårhundrade.

För att täcka allt det därAlgarve Living Science Center(Algarve Live Science Center) är en för familjer med barn i släptåg. Det är en praktisk vetenskapsutställning som rymmer konstiga spindeldjur och havsdjur. De små kommer att älska det!

Nattlivet

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (7)

Vi kommer inte att säga att nattlivet i Faro är lika hedonistiskt och berusande som det är i närhetenreservoar. Det är inte. Men det betyder inte att det inte händer något i staden när solen går ner. En bra population av lokala studenter kombineras med det konsekventa inflödet av internationella resenärer här för att säkerställa att det alltid är något på gång...

Den gamla stadskärnan är värd för de flesta platserna. De samlas på sidogatorna runt den vackra Faro Marina. Våra favoriter inkluderar det välkomnande hantverksöl-emporiet i Boheme (gå dit för dina ofiltrerade portugisiska humlehopkok) och skraltiga Anchor (en bar som ser ut som plockad direkt från 1600-talets upptäcktsålder!).

De två största klubbarna runt omkring är Prestige Dance Club och Call In Faro. De är båda pumpande DJ-ställen med laserupplysta ljusshower och vidsträckta dansgolv. Parterna i båda tenderar att börja sent och sluta tidigt ... typ tidigt nästa dag! Åh, och du kan alltid ordna transfer för att festa nere i Albufeira om du vill ha något tyngre – resan är bara 40 minuter.

Klimatet

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (8)

Är Faro värt ett besök för vädret? Du slår vad om att det är det. Denna del av Portugal har ett av de trevligaste klimaten i hela Europa. Åtminstone gör det det om du är sugen på oändliga dagar av sol, ljumma dagtid och svalare nätter badade i frisk havsbris. Japp? Vi också.

Högsäsongen är från juni till september. Det ger genomsnittliga toppar på mellan 79-89 grader, med augusti som regerar som den varmaste månaden på partiet. Och det finns fler goda nyheter på temperaturfronten, eftersom den här staden sällan blir för kylig även på högvintern. Genomsnittliga maxvärden för kvicksilver äralltidöver 60 F, och saker och ting är vanligtvis tillräckligt varmt för att komma till stranden senast i april.

Nederbörden är också ganska lätt. Det finns uppskattningsvis 53 dagar av regn under hela året i Faro, med nästan hälften av dem som inträffar under vintermånaderna februari, januari och mars. Det betyder att du kan vara säker på att du kommer att få massor av kontinuerlig sol om du kommer på sommaren eller hösten. Snacka om solväder!

Utbudet av dagsturer

Är Faro värt ett besök? 9 skäl att se Algarves huvudstad (9)

Vi har redan nämnt hur Faro – främst tack vare Faros flygplats – är porten till hela Algarve-regionen. Du behöver dock inte ha din egen bil eller hoppa på ett tåg för att ta dig till andra platser. Du kan göra Faro till din bas och göra dagsutflykter till några av de mest fantastiska destinationerna i området.

En del kommer att lämna via havet. Båtutflykter kan vara en chans att bevittna de flamingofläckade våtmarkerna och vildmarkerna i naturparken Ria Formosa, att tillbringa några timmar på rustika fiskeöar som Ilha da Culatra, och för att simma längs den fantastiska Praia da Barreta. Det finns också båtturer som kan ta dig till den öppna Atlanten för att upptäcka delfinskidor och besöka konstiga kustgrottsystem på andra håll i Algarve.

Om du är sugen på att hålla dig till torra land, bege dig norrut för att vandra i ruinerna av Milreu. De är ett kluster av 2 000 år gamla villor och tempel som byggdes av romarna. Sedan finns det det otroliga Castelo de Loulé, ett mäktigt, muskulöst fort som restes av morerna i 8.thårhundradet men har lagts till och utökats sedan dess.

Så, är Faro värt ett besök?

Är Faro värt ett besök? Vi skulle säga att det absolut har sina drag. För kulturälskare som vill se den rika historien i Algarve-regionen innan de beger sig till stränderna, eller för naturfantaster som är sugna på att se flamingos i saltmarker, finns det knappast något bättre ställe att kickstarta det portugisiska äventyret. Åh, och det finns fantastiska fisk- och skaldjursrätter och utmärkt väder att räkna med utöver det.

är Faro värt att besöka som en del av en större PT-resa? Faktum är att det kanske bästa sättet att se Faro är som en del av en större resa genom regionen. Big Faro Airport är perfekt beläget för att bryta ut för att göra det. Vad mer är, att slänga in extra destinationer förutom Faro innebär att du också kan se några av de mer dramatiska stränderna i västra Algarve, surfa och besöka pumpande semesterorter som Albufeira.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 31/12/2022

Views: 5291

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.